به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار،هيئتهاي مذاکره کننده ايران و پنج عضو دائم شوراي امنيت (انگليس، فرانسه، آمريکا، چين و روسيه) به اضافه آلمان و همچنين کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا لحظاتي پيش براي دومين بار در شهر آلماتي قزاقستان و پشت درهاي بسته وارد مذاکره شدند.
به گزارش افکارنيوز، در طي مذاکرات آلماتي يک که هشتم و نهم اسفند ماه ???? با حضور هيئتهاي مذاکره کننده ايران و ?+? و کاترين اشتون برگزار شد طرفين توافق کردند که گفتوگوهاي کارشناسي و فني با حضور کارشناسان ايران و ?+? در ?? اسفندماه در استانبول برگزار و مذاکرات شانزدهم و هفدهم فروردين ???? در آلماتي ادامه يابد.
گروه ?+? در مذاکرات آلماتي يک، بسته پيشنهادي تجديدنظر شدهاي را به جمهوري اسلامي ارائه کرد که براساس اخبار منتشر شده برخي از مطالبات در نشست بغداد تعديل و طرف غربي خواستار کنترل فعاليت غنيسازي ?? درصدي ايران، تعليق فعاليتهاي جاري در تأسيسات هستهاي فردو، افزايش پادمانهاي هستهاي و شفافيت بيشتر در فعاليتهاي بازرسي آژانس شده بود.
چه کساني بر سر ميز مذاکره آلماتي ? دور هم مينشينند
سرپرستي هيئت مذاکره کننده ?+? را همچون مذاکرات قبل کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا عهده دار است.
«وندي شرمن» معاون سياسي وزارت خارجه آمريکا، «سايمون گس» سفير اسبق انگليس در ايران، «ما ژائوشو» دستيار وزير خارجه چين، «سرگئي ريابکوف» معاون وزير خارجه روسيه، «ژاک اوديبر» مديرکل وزارت خارجه فرانسه و «هانس ديتر لوکاس» از مقامات ارشد وزارت خارجه آلمان قرار است بر سر يک ميز با «سعيد جليلي» دبير شوراي عالي امنيت ملي، «سيد عباس عراقچي» معاون آسيا و اقيانوسيه وزارت خارجه، «علي باقري» معاون سياست خارجي و امنيت بينالملل دبير شوراي عالي امنيت ملي، «حميدرضا عسگري» مشاور وزارت امور خارجه، «رسول موحديان» سفير سابق ايران در لندن و «مهدي صفري» سفير ايران در پکن به گفتوگو و تبادلنظر در خصوص برنامه هستهاي ايران و ساير موضوعات بپردازند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي همچنين خاطرنشان کرد: گفتوگوهاي فردا در اين زمينه با يک کلمه ميتواند راه خود را باز کند و آن اصل مسلم پذيرش حقوق ملت ايران به خصوص حق غني سازي است. اين حقي است که در ان پي تي آمده و اميدواريم فصل بهار و شهر آلماتي و تجربه تلخ و ناکامي ?? سالهشان، آنها را به اين نتيجه برساند و فصلي جديد در اين موضوع ايجاد شود.
تاکنون سه دور مذاکره بين ايران و گروه ?+? در ژنو و دو دور در استانبول، يک دور در بغداد و يک دور در مسکو و يک دور هم در آلماتي قزاقستان برگزار شده است.
تير ماه ????، مهر ماه ????، آذر ماه ???? به ترتيب مذاکرات ژنو يک، دو و سه برگزار و استانبول بهمن ???? و همچنين ?? فروردين ماه ???? ميزبان دور بعدي گفتوگوها بود. اين مذاکرات سوم و چهارم خرداد در بغداد و ?? و ?? خرداد ماه در مسکو و هشتم و نهم اسفند ماه ???? در آلماتي برگزار شد.
* اظهارات عجيب مايکل مان، در کنفرانس مطبوعاتي
مايکل مان در جمع خبرنگاران حاضر در محل استقرار رسانهها در هتل اينترکنتيننتال با اشاره به مذاکرات ايران و ?+? گفت: ما منتظر شنيدن نظرات و پاسخ ايران به پيشنهادهايي که در مذاکرات قبلي به ايران ارايه کرديم، هستيم.
وي گفت که قرار نيست حرف جديدي از سوي ?+? در اين مذاکرات مطرح شود.
سخنگوي اشتون در ادامه تکرار مواضع غرب درباره ايران گفت که ما مي خواهيم ايران برنامه اعتمادسازي را دنبال کند و به اثبات کند که برنامه هستهيياش به سمت و سويي نميرود که ابعاد نظامي داشته باشد.
مان در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا ?+? از سوي اسراييل تحت فشار است يا نه؟ گفت که من اينجا درباره مواضع اتحاديه اروپا و ?+? (آمريکا، روسيه، چين + انگليس، فرانسه و آلمان) صحبت ميکنم.
وي در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اين که اگر ايران آن چه مدنظر شماست را امروز پاسخ ندهد مذاکرات فردا ادامه مييابد؟ گفت: ادامه مذاکرات و زمان آن به محتواي مذاکرات بستگي دارد. ما بر روي اين که مذاکرات دو روزه باشد از قبل توافق کرديم اما اين مساله اجباري نيست. اگر مسايل بحث شود ممکن است يک روزه مذاکرات تمام شود.
سخنگوي اشتون درباره تهديدات اخير کره شمالي و احتمال اين که اين مساله بر روي موضوع ايران تاثير بگذارد، گفت: مساله کره تمرکز ما را بر روي موضوع ايران از بين نميبرد اين دو، موضوعهاي جدا از هم هستند و مواضع اتحاديه اروپا درباره کره شمالي اعلام شده است.
دور اول مذاکرات ايران و ?+? پايان يافت
دور اول مذاکرات ايران و گروه ?+? ساعت ??: ?? به وقت آلماتي (? به وقت تهران) در هتل ريکسوس آلماتي آغاز شد و لحظاتي پيش دور اول پايان پذيرفت.
مذاکرات ادامه دارد/ باقري و اشميت درباره زمان دور بعدي گفتوگو ميکنند
دور اول مذاکرات ايران و ?+? لحظاتي پيش در هتل ريکسوس آلماتي برگزار شد و قرار است هلگا اشميت و علي باقري معاونان اشتون و جليلي درباره زمان دو بعدي مذاکرات گفتوگو کنند.
انعطاف ?+? در پيشنهاد به ايران از زبان يک مقام آمريکايي
يک مقام آمريکايي پيش از مذاکرات آلماتي در خصوص نتايج اين دوره از گفتوگوها ابراز خوشبيني محتاطانه کرد.
خبرگزاري هند گزارش داد: در حالي که مقامات آمريکايي ميگويند براي متقاعد کردن جامعه بينالمللي توپ در زمين ايران قرار دارد يک مقام عاليرتبه آمريکايي نيز در خصوص مذاکرات آلماتي خوشبيني محتاطانهاي را ابراز داشت.
گروه موسوم به ?+? متشکل از آمريکا، فرانسه، انگليس، روسيه، چين و آلمان روزهاي جمعه و شنبه در آلماتي- قزاقستان با نمايندگان ايران به مذاکره مينشينند.
مقام آمريکايي عاليرتبه که پيشتر از وي ياد شد گفت: ما اميدواريم که آنچه ايرانيها از آن به عنوان اراده مثبت توصيف کردهاند به نتايج ملموسي منتهي شود.
در عين حال براساس گزارش خبرگزاري رويترز يک مقام عالي رتبه آمريکايي که خواست نامش فاش نشود گفت که اينکه مذاکرات با ايران چطور پيش برود «بستگي به اين دارد که ايران در رابطه با پاسخ اساسي به پيشنهاد ما با چه چيزي بر سر ميز بازگردد».
وي گفت: تاکنون خطمشي بسيار مثبتي از طرف تهران درباره اين گفتوگوها وجود داشته است ما اميدواريم که آن گفتوگوهاي مثبت اکنون با پاسخها و اقدامات ملموس طرف ايراني همراه شود.
مقام ياد شده در عين حال اينکه مذاکرات آلماتي دو آخرين فرصت باشد را کم اهميت دانسته و گفت: اميدوارم به آخرين فرصت نرسيده باشيم. اگر درباره اينکه چه چيزي به دست آوردهايم و اينکه به قدر کفايت چيزي را به دست آوردهايم و يا خير اطمينان نداشته باشيم باز خواهيم گشت و با پايتختها پيش از اينکه در اين جا به نتيجه نهايي برسيم مشورت خواهيم کرد.
وي ادامه داد: پس فکر ميکنيم براي بررسي آنچه ميشنويم زمان و فضا داريم اميدواريم آنها پاسخهاي ملموس، اساسي و خاص ارائه دهند تا ما بتوانيم کار کنيم.
در ماه فوريه مقامات غربي گفته بودند پيشنهاد ارائه شده درآن زمان توسط ? کشور شامل لغو ممنوعيت تجارت طلا و ديگر فلزات قيمتي و نيز رفع تحريم واردات محصولات پتروشيمي توسط ايران را شامل ميشود و به جزيياتي اشاره نکردند.
مقام آمريکايي ياد شده در اين باره گفت: ايران در کنار ديگر کارها بايد غنيسازي ?? درصدي در فوردو را به حالت تعليق در آورد و توانايي از سرگيري سريع عملياتها در آنجا را محدود کند.
به نظر ميرسد اين پيشنهاد در مقايسه با درخواست قبلي که خواستار خروج کامل ذخاير اورانيوم با غناي بالا از ايران بود تلطيف شده است.
ايران تاکيد کرده است که از حق لاينفک غنيسازي اورانيوم براي اهداف صلحآميز برخوردار است.
مقام آمريکايي ياد شده در پاسخ به اين سوال که آيا آمريکا تعطيلي مطلق فوردو را خواستار است به جزيياتي اشاره نکرد اما از برخي انعطافها صحبت کرد.
وي گفت: نميتوانم به جزييات درباره فوردو اشاره کنم جز آنکه بگويم هدف ما در برخورد با فوردو همچنان همان هدف است.
وي ادامه داد: راههاي زيادي براي رسيدن به آن وجود دارد و پيشنهاد ما يک وسيله براي انجام آن کار است اما تمايل به اطمينان يافتن از اينکه فوردو همچنان يک نگراني نباشد بخش مهمي از آن پيشنهاد است... که ما آن را روي ميز قرار دادهايم.
منبع:افکار نيوز